Instrukcje użytkowania mebli ze stali nierdzewnej

INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA MEBLI I OKAPÓW ZE STALI NIERDZEWNEJ - klasa LUX

1. Wszystkie powierzchnie zewnętrzne powinny być utrzymane w czystości.

2. W razie jakiegokolwiek zanieczyszczenia należy szybko usunąć go z mebli i okapów, aby nie powstawały żadne przebarwienia.

3. Krojenie mięs warzyw, owoców powinno odbywać się na deskach, nie bezpośrednio na stole, gdyż cząstki żelaza pochodzące z narzędzi mogą przerwać lokalnie/miejscowo/ samo-naprawiającą się "warstwę pasywną" na stali nierdzewnej, co spowoduje korozję wżerową pomimo dużej odporności stali nierdzewnej.

4. Pierwiastki stopowe w stalach nierdzewnych tworzą na powierzchni cienką warstwę pasywną, która przekształca się tak że nawet jeżeli materiał jest zarysowany lub uszkodzony warstwa pasywna w dalszym ciągu stanowi ochronę przed korozją.

5. Zanieczyszczenia mogą być usuwane środkami firmowymi do czyszczenia stali nierdzewnej zawierającymi kwas fosforowy.

6. Do czyszczenia zabrania się stosować środków zawierających chlorki, szczególnie te które zawierają kwas solny. W przypadku zastosowania lub rozlania substancji powinna ona być spłukana dużą ilością wody.

7. Czyszczenie zabrudzeń na meblach powinno odbywać się miękką tkaniną lub skórą zamszową, dla zabrudzeń bardziej odpornych stosować gąbkę nylonową. Do stali nierdzewnej nie należy używać poduszek stalowych, wełny czyszczącej ani szczotek drucianych, gdyż mogą one spowodować powstawanie rdzawych plam.

8. Aby uniknąć zanieczyszczenia cząstkami żelaza należy zapewnić, aby narzędzia stosowane do czyszczenia stali nierdzewnej, nie były wcześniej używane do stali węglowej.

9. Przed przystąpieniem do czynności konserwacji lub czyszczenia mebli należy upewnić się czy otrzymano właściwą instrukcję dotyczącą bezpieczeństwa i higieny pracy.

10. Przed przystąpieniem do użytkowania należy zapoznać się z wyżej wymienionymi wskazówkami i należy ich przestrzegać.

11. W razie nieprzestrzegania instrukcji producent zastrzega sobie prawo odmowy gwarancji.


INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA MEBLI ZE STALI NIERDZEWNEJ - klasa EKONOMICZNA

Meble technologiczne wykonane są ze stali ferrytycznej gatunku 1.4509 charakteryzują się odpornością na działanie korozji atmosferycznej, wód naturalnych, roztworów soli oraz wszystkich produktów żywnościowych. Ponadto stal nierdzewna cechuje się wysoką wytrzymałością mechaniczną, ze względu na małą chropowatość powierzchni jest łatwo zmywalna, zachowuje swoje właściwości zarówno przy wysokich, jak i przy bardzo niskich temperaturach.

Stosowanie poniższych wskazówek w czyszczeniu i konserwacji mebli ze stali nierdzewnej pozwoli na zachowanie trwałości mebli i ich satysfakcjonujące użytkowanie przez długi czas.

1. Wszystkie powierzchnie zewnętrzne powinny być utrzymywane w czystości.

2. Należy usuwać z powierzchni mebli wszelkie zabrudzenia powstałe w wyniku zalegania resztek żywności, osad z kamienia i inne za pomocą dostępnych środków chemicznych przeznaczonych do tego celu.

3. Należy unikać stosowania nieodpowiednich środków czyszczących i dezynfekujących. Należy używać markowych środków czyszczących.

4. Stosować odpowiednią kolejność czyszczenia (np. najpierw ciepła woda, później środek chemiczny).

5. Należy unikać stosowania skoncentrowanych wybielaczy.

6. Należy przestrzegać zaleceń producentów odnośnie czasu interakcji środka czyszczącego z powierzchnią stali.

7. Podczas interakcji niektórych materiałów ze środkami czyszczącymi powierzchnia powinna być zimna.

8. Lekkie zabrudzenia należy usuwać ogólnodostępnymi detergentami przeznaczonymi do czyszczenia stali nierdzewnej lub wodnym roztworem płynu do mycia naczyń, osady z kamienia - specjalnymi środkami do odkamieniania.

9. Obfite i systematyczne płukanie powierzchni po każdorazowym czyszczeniu. Po umyciu i opłukaniu czystą wodą powierzchnię mebla należy wytrzeć do sucha.

10. Zaleca się stosowanie środków konserwujących przeznaczonych do stali nierdzewnej, a następnie pozostawienie uchylonych szafek i szuflad w celu zapewnienia dobrej wentylacji.

11. Nie należy pozostawiać na powierzchni mebli resztek jedzenia, roztworów soli kuchennej, czy mieszanek przyprawowych, które mogą powodować zniszczenie ochronnej warstwy tlenku chromu występującej na powierzchni stali.

12. Należy przestrzegać zaleceń producentów odnośnie temperatur pracy. Nie należy stawiać na powierzchni mebli gorących garnków zestawionych prosto z palnika urządzenia grzewczego.

Korozja wżerowa stanowi ponad 90% przypadków w kateringu. Jest ona często związana z używaniem niewłaściwych preparatów do czyszczenia i dezynfekcji.