Dlaczego warto użytkować schładzarko-zamrażarki szokowe?
Świeże, naturalne produkty żywnościowe zawierają bakterie, które w sprzyjających warunkach takich jak odpowiednia temperatura i wilgotność znacznie się mnożą i stają się niebezpieczne dla zdrowia człowieka.
Najgroźniejsze są w przedziale temperatury od +35 do +65 °C. Schładzanie szokowe oznacza obniżanie temperatury wewnątrz produktu z +90 do +3 °C w najkrótszym możliwym czasie ale nie dłuższym niż 90 minut.
Poziom najbardziej dogodnej temperatury dla rozwoju bakterii jest redukowany bardzo szybko w taki sposób aby żywność nie straciła swoich walorów i rzeczywiście mogła być przechowywana przez 5-8 dni.
Szybkie chłodzenie nie tylko zapobiega rozwojowi bakterii ale również przedłuża czas konserwacji produktów.
Właściwe zastosowanie szokowych chłodziarek lub szokowych zamrażarek pozwala uniknąć straty wagi produktu w fazie chłodzenia lub zamrażania. W rezultacie żywność jest miękka i soczysta, może być przechowywana przez dłuższy czas a po procesie regeneracji zachowa te same właściwości jak świeży produkt.
Schładzarki i zamrażarki szokowe pozwalają efektywniej zorganizować pracę w kuchni jednorazowo przygotowując zapas na resztę dni tygodnia.
Odpowiednie wykorzystanie zapewnia mniej odpadów, oszczędność czasu, większe zarobki i zdrowe produkty.
Schładzarko-zamrażarki szokowe znajdą zastosowanie w zakładach przetwórstwa spożywczego (produkcja pierogów, kopytek itp.) oraz w restauracjach, wspomagając pracę kucharza. Dania nie tracą walorów smakowych, nie rozwarstwiają się, co powoduje, że smakują, jak przygotowane bezpośrednio przed podaniem.